čtvrtek 25. června 2015

Třešňová...

domácí marmeláda.
Objevila jsem mezi staršími fotkami.


Z třešní tak černých a sladkých, že není potřeba nic jiného...


Co je třeba:
třešně,
hodně sluníčka,
(cukr - pokud to odrůda třešní a sluníčko nezvládnou patřičně vyladit)
hrnec, míchadlo, naběračka,
zavařovačky.


Omyté celé třešně do hrnce.

Vaří se pozvolna, tak dlouho dokud nemá marmeládovitou konzistenci. Pokud je moc vodová, vařit bez poklice. Hlídat, aby se nepřipálila, občas zamíchat.
Ke konci vylovit pecky.  (Loupání předem jsme zamítli, lovení nám šlo lépe. Pecky plavou a světe div se, žádnou pecku jsem v marmeládě později neobjevili.)
Nepřidává se vůbec nic. (Ddobře, lze nakonec přisladit cukrem - třeba hroznovým. Záleží na sladkosti třešní a jazýčku...).

Ještě horké do zavařovaček (ideálně vyvařených). Okraje a víčka otřít třeba slivovicí. Otočit na víčko, příkrýt, nechat schladnout.
(Asi takto vydrží celou zimu, to jsme ale neotestovali, do podzimu byla pryč.)

Nejlepší na domácí dalamánky...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, vaše milé komentáře mě inspirují k dalšímu tvoření a sdílení :)